حمید میرزاده در یادداشتی با عنوان «مزایای عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالیFATF» نوشت: عضویت ایران در فاتف میتواند مزایای بالقوهای مانند تاثیر مثبت و قابلتوجه بر روابط اقتصادی ایران با سایر کشورها داشته باشد. حذف ایران از لیست سیاه فاتف باعث جلوگیری از اعمال مجدد اقدامات متقابل شده و استانداردهای بانکی را بهبود بخشیده و هزینههای تجاری ایران و خطر ریسک ایران را کاهش میدهد. مزایای مذکور به شرح زیر است:
۱- بهبود مشروعیت مالی ایران: عضویت ایران ممکن است مشروعیت و اعتبار جهانی ایران را در مسائل مالی و اقتصادی افزایش دهد و آن را برای سرمایهگذاران خارجی و شرکای تجاری جذابتر کند.
۲- دسترسی به سیستمهای مالی بینالمللی: عضویت در فاتف دسترسی ایران به سیستمهای بانکی بینالمللی را تسهیل میکند و امکان تراکنشهای مالی روانتر و امنتر را فراهم میسازد.
۳- با عضویت در فاتف، امکان خریدهای خارجی با قدرت انتخاب بالاتر و ارزانتر مقدور شده و پرداخت هزینههای سر بار یا گران خریدن که در حال حاضر تا ۳۰درصد هم وجود دارد، منتفی میشود.
۴- کاهش ریسکهای تجاری با ایران: رعایت استانداردهای فاتف میتواند خطر مرتبط بودن با پولشویی یا تامین مالی تروریسم را کاهش داده و در نتیجه هزینهها و خطرات تجارت با سایر کشورها را کاهش دهد.
۵- سرمایهگذاری خارجی آسانتر: چارچوبهای نظارتی و شفافیت تقویتشده با رعایت استانداردهای فاتف، باعث جذب سرمایهگذاریهای خارجی در ایران و افزایش اشتغال و درآمد ملی خواهد شد، زیرا سرمایهگذاران اغلب به دنبال محیطهای باثبات با کاهش خطرات سوء رفتار مالی هستند.
۶- تقویت روابط اقتصادی: ایجاد اعتماد با سایر کشورها از طریق پایبندی به استانداردهای فاتف میتواند باعث تقویت توافقات تجاری دوجانبه و چندجانبه شود و روابط اقتصادی کلی را تقویت کند. ضمن اینکه از این طریق ایران میتواند به منابع بلوکه شده خود در سایر کشورها دسترسی پیدا کند.
۷- بهبود محیط تحریمها: عضویت ایران در فاتف اگرچه تحریمها را حذف نمیکند، ولی میتواند راههایی را برای مذاکره و گفتوگو در مورد تحریمهای اقتصادی موجود باز کند و به طور بالقوه به شرایط مطلوبتری منجر شود. ضمن اینکه عضویت در فاتف اثرات و حوزه تحریمهای جدید را کم و بهانههای تحریمکنندگان را نیز خنثی میکند.
۸- تامین منابع مالی جدید برای دولت: عضویت در فاتف میتواند به ادغام مجدد اقتصاد ایران در اقتصاد جهانی و تقویت روابط اقتصادی خود با سایر کشورها کمک کند و فرصتهای بیشتری برای رشد و توسعه کشور و تامین منابع مالی جدیدی برای دولت ایجاد کند.
نکته آخر: متاسفانه بعضی تحلیلگران، سیاستهای یکجانبهگرایی را برای کشور توصیه میکنند که قطعا مخالف استقلال کشور است. اینان برای پیوستن ایران به یک بلوک خاص خود را به آب و آتش میزنند ولی عضویت ایران را در فاتف مقارن افتادن ایران به دامان غرب تلقی میکنند! درحالی که عضویت در یک نهاد بینالدولی که ۲۰۰ کشور استانداردهای آن را پذیرفتهاند، مانند عضویت ایران در بسیاری از مجامع بینالمللی، در جهت حفظ منافع کشور و باز شدن قفل و گرههای اقتصادی آن، مخصوصا سیستم بانکی است. در حال حاضر، فقط سه کشور ایران، کرهشمالی و میانمار عضو این نهاد نبوده و در لیست سیاه آن قرار دارند.