امروز سه شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ نشست خبری انجمن حبوبات ایران در محل این انجمن برگزار شد. سید عبدی افتخاری، عضو هیئت مدیره انجمن حبوبات ایران گفت: افزایش قیمت حبوبات در سال جاری به دو دلیل رخ داد؛ نخست، افزایش قیمت جهانی این محصولات و دوم، خارج کردن حبوبات از تالار اول به تالار دوم و در ادامه تغییر ارز نیمایی به ارز توافقی. به این ترتیب ارز تخصیص داده شده به حبوبات از ۲۸.۵۰۰ تومان در ابتدا سال به حدود ۷۰ هزار تومان در ماههای پایانی سال رسید.
وی با بیان این که ۶۰ تا ۷۰ درصد بازار حبوبات با محصولات تولید داخل پوشش داده میشود، افزود: اگر واردات ۳۰ درصد باقی طبق روال طبیعی انجام میشد امروز در بازار با کمبود برخی اقلام و افزایش بسیار، قیمت آنها مواجه نبودیم.
وی اظهار کرد: واردات ۲۰ تا ۳۰ درصد حبوبات در حفظ تعادل قیمتها تأثیر بسیاری دارد و پیش بینی شده بود در چه مقطع زمانی بازار نیاز به لوبیا دارد و باید واردات بههنگام انجام شود.
این مسئول صنفی با اشاره به دیرکرد تخصیص اعتبارات، ادامه داد: اعتبار مورد نیاز واردات ۱۴۰۲ با تأخیر بسیار، امسال انجام شد اما نه به طور کامل و هنوز بخشی از مطالبات باقی مانده است. همچنین امسال هم واردات انجام شد اما هنوز ارزی تخصیص داده نشده است. بسیاری ثبت سفارش کردهاند اما با گذشت ۲ ماه، ارزی پرداخت نشده و محصولات در گمرک دپو شده است.
افتخاری با اشاره به بخشنامه اخیر وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تخصیص سهمیه به کسانی که حبوبات را ۲۰ درصد ارزانتر وارد کنند، گفت: این بخشنامه مبنای کارشناسی و قانونی ندارد؛ ضمن این که روال بر این است هنگامی که وزارت جهاد کشاورزی میخواهد تصمیمی بگیرد با صنف و تشکلهای بخش خصوصی هم مشورت کرده و جلسه برگزار کند.
وی ادامه داد: این در حالی است که وزارت جهاد کشاورزی بخشنامه را برای انجمن حبوبات جهت اطلاع رسانی ارسال نکرده و اعضای انجمن، از این بخشنامه در سایت وزارت جهاد کشاورزی اطلاع پیدا کردند.
وی توضیح داد: در این بخشنامه آمده کسانی که میتوانند حبوبات مورد نیاز بازار را ۲۰ درصد ارزانتر از قیمت موجود وارد کنند در مدت ۳ روز اعلام نمایند. همچنین پروسه واردات این محصولات در این بخشنامه دو ماه تعیین شده اما در اعلام بعدی به یک ماه کاهش یافت. این در حالی است که روند واردات به بیش از یک ماه زمان نیاز دارد.
وی اضافه کرد: این نوع بخشنامهها نیاز به فراخوان عمومی دارد نه این که در سایتی درج شود و مشخص نیست چه تعداد افراد متولی از آن آگاه شوند.
این عضو هیئت مدیره انجمن حبوبات ایران در ادامه سخنان خود، افزود: قرار است برای لوبیا (قرمز و چیتی) ثبت سفارش ۶ هزار تنی باز شود که در نامهای دیگر این عدد به ۱۵ هزار تن افزایش یافت. این برخوردها باید کارشناسی تر باشد.
افتخاری با بیان این که دو شرکت مواد غذایی در خصوص موارد خواسته شده در این بخشنامه اعلام آمادگی کردهاند گفت: این دو شرکت سابقهای در واردات حبوبات ندارند و هنگامی که پروسه واردات بیش از ۲ ماه زمان نیاز دارد چگونه اظهار شده در مدت یک ماه این بار وارد میشود؛ مگر این که محموله از قبل وارد گمرکات کشور شده باشد و به دنبال تخصیص ارز بوده باشند.
وی یادآور شد: در خصوص ۲۰ درصد پایینتر از قیمت فعلی بازار میتوان نتیجه گرفت که محصولات از کیفیت لازم برخوردار نبوده و به این ترتیب محصولات ارزان قیمت میخواهند وارد کنند.
افتخاری در پایان عنوان کرد: نوع تهیه کالا مهم است؛ به عنوان مثال عدس گونههای مختلف دارد و قیمت گذاری آنها بر اساس میانگین کیفیت در مصرف خانوار ایرانی تعیین میشود. این روند همیشگی واردات حبوبات کشور بوده است.