• امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 22 January - 2025
4

هیاهوی استیضاح؛ وقتی قاطبه مجلس با حاشیه سازان همراه نیست

  • کد خبر : 2709
  • ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۹:۱۶
هیاهوی استیضاح؛ وقتی قاطبه مجلس با حاشیه سازان همراه نیست
هفته گذشته که رئیس مجلس شورای اسلامی به صراحت و از تریبون خانه ملت، کلید خوردن استیضاح در شرایط کنونی را خطا و یک حرکت سیاسی - نمایشی دانست، مشخص بود که استیضاح رسانه ای و پیامکی محقق نمی‌شود، اما به راستی هدف این جماعت قلیل از پخش سریال حاشیه‌ای استیضاح واقعا چیست؟

در شرایطی که کشور با اجرا نشدن درست قوانین و برنامه های توسعه ای کشور با مشکلات و معضلات مهمی همچون تورم افسارگسیخته، ناترازی انرژی، آلودگی هوا و … رو به رو است، در دولت وفاق ملی تعامل و همگرایی خوبی بین قوا شکل گرفته است؛ رئیس دولت چهاردهم خود فرزند مجلس شناخته می‌شود و از زمانی که به پاستور رفت و ردای ریاست دولت را برتن کرد، ارتباط نزدیک با همکارانش سابقش در بهارستان برقرار کرد و وکلای ملت نیز سریع و صریح با دولتی‌ها در تماس هستند و مطالب و دغدغه‌های خود را با آنها در میان می‌گذراند.

این همکاری و تعامل نزدیک نشان می‌دهد وفاق تا اینجای کار با کارگردانی«مسعود پزشکیان» نتایج قابل قبولی به همراه داشته است، اما با این حال انسجام و هم صدایی «برای ایران» به مذاق عده‌ای خوش نمی‌آید و با رویکرد سیاسی و اهداف خاص و خالص سازانه می‌خواهند چوب لای چرخ دولت بگذارند و مانع از حرکتی شوند که هدفی جز اعتلای کشور و حل مشکلات مردم ندارد، تا بدین وسیله حاشیه‌ها برمتن غلبه کند، این درحالی است که دولت و شخص رئیس جمهور تاکید دارد، دعواها و جدال‌های سیاسی دردی را برای مردم دوا نمی‌کند چرا که اگر نتیجه داشت، وضعیت کشور امروز اینگونه نبود و لذا همه باید دست به دست هم دهیم تا گام‌های اساسی برای پیشرفت و موفقیت کشورمان برداریم.

پیام قالیباف به نمایندگان: استیضاخ خلاف منافع ملی و اقدام نمایشی است

حاشیه‌سازان با طرح استیضاح زودهنگام برخی از اعضای کابینه و ارسال ادامه دار پیامک های سازمان دهی شده برای نمایندگان مجلس برای دعوت به این کار که از سوی یکی از نمایندگان افشا شده است، درصدد برآمدند تا موضوعی که اصلا اولویت نداشت را درصدر برنامه‌های مجلس قراردهند که این اقدام با واکنش رئیس پارلمان رو به رو شد.

محمد باقر قالیباف ۱۱ دی ماه در نطق قبل از دستور خود در صحن مجلس دست رد به درخواست‌ها برای استیضاح برخی از اعضای کابینه زد و تصریح کرد، باید به این امر توجه شود که مردم فقط دنبال کنترل قیمت ارز هستند و تا زمانی که جلسات نظارتی در سطوح مختلف مجلس و پیگیری‌ها در جلسات هماهنگی بین قوا به‌ بن‌بست‌ نرسد، اقداماتی مانند استیضاح در اوج بحران قیمت ارز، خطاست چنین تصمیمی هرچند ممکن است برای مجلس آورده سیاسی بیاورد اما آنچه درعمل اتفاق می‌افتد، لطمه به اقتصاد و زندگی مردم است چرا که بازار ارز را برای چند ماه بی‌متولی میکند و مسئولین اجرایی توجیه کافی برای رهاکردن قیمت ارز پیدا خواهند نمود.

از سوی دیگر این نکته باید مورد توجه نمایندگان مردم در مجلس باشد که کمک به دولت چهاردهم و شخص رئیس جمهور خواست و تاکید مقام معظم رهبری است؛ معظم له در اولین دیدار رئیس و نمایندگان مجلس دوازدهم فرموده بودند: «بالاخره شما به عنوان برادران و خواهران عزیز نماینده‌ مجلس، یکی از کارهای مهمّتان مسئله‌ی تعامل است. من توصیه‌ مؤکّدی که اینجا یادداشت کرده‌ام، تعامل سازنده‌ با دولت جدید است. همه کمک کنند که رئیس‌جمهور منتخب بتواند وظایفی را که در قبال کشور دارد، انجام بدهد. اگر ما توانستیم جوری رفتار کنیم که رئیس‌جمهور موفّق بشود، این موفّقیّت همه‌ی ما است؛ اگر او در اداره‌ کشور، در پیشبرد اقتصاد کشور، در مسائل بین‌المللی کشور، در مسائل فرهنگی کشور به موفّقیّت دست پیدا کند، همه‌ ما به موفّقیّت دست [پیدا] کرده‌ایم؛ پیروزی او پیروزی همه‌ ما است؛ این را باید واقعاً از بن دندان باور کنیم.»

با این حال باز برخی به دنبال فعالیت‌های نمایشی بوده و هستند. هنوز استیضاح به صورت رسمی اعلام وصول نشده بود که در فضای مجازی از تعداد نمایندگانی که متقاضی استیضاح بودند سخن به میان می‌آمد. مهرداد گودرزوند – عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از جمله نمایندگانی است که نسبت به تحرکات صورت گرفته اعتراض کرد و گفت که امروز اگر ما بخواهیم صرفا به دنبال استیضاح باشیم و کشور را رها کنیم، وضعیت چه خواهد شد. البته به وضعیت اقتصادی کشور اعتراض دارم، اما اینکه برخی از نمایندگان با بیان چنین مسائلی به دنبال تبلیغات و نمایش هستند، نگاه خوبی نیست.

نگاهی به آرایش سیاسی مجلس دوازدهم نشان می‌دهد که قاطبه نمایندگان با سلایق مختلف امروز هم و غمشان یک چیز و آن کمک به دولتِ وفاق ملی است. غلامرضا تاجگردونرئیس کمیسیون برنامه و بودجه که رابطه دوستانه‌ای با شخص رئیس‌جمهور دارد در گفت‌وگویی با بیان اینکه استیضاح وزرا پایه سیاسی دارد، می‌گوید: شرایط کنونی الزام می کند ما فعلاً دنبال استیضاح نباشیم، مجلس باید به دولت کمک کند و مشکلات را رفع کند. همچنین به وزرا کمک کنیم که مسائل مردم حل شود.

مالک شریعتی نماینده مردم تهران و دبیرکل جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی هم در حساب کاربری خود در فضای مجازی به تبیین دلایل عدم امضا استیضاح وزیران پرداخت و با طرح این پرسش که چرا استیضاح هیچ وزیری را امضا نکردم، نوشت: استیضاح وزیر به دو دسته دلیل ممکن است: ۱) فساد اقتصادی، اخلاقی، سیاسی یا امنیتی. ۲) ضعف شدید عملکرد (ناتوانی در اجرای قوانین). مصادیق دسته اول هر زمان اثبات شود، ولو یک روز بعد از رای اعتماد، بی‌درنگ خودم برای طرح استیضاح اقدام خواهم کرد، اما در بررسی عملکرد، نمی‌توان بعد از چند ماه جمع‌بندی کاملی داشت؛ گرچه حق نماینده است. اراده قانونگذار (مواد ۲۳۸-۲۳۵ آیین‌نامه داخلی مجلس) هم این بوده که حداقل یکسال به وزرا وقت داده شود که برنامه‌های خود را اجرایی کنند تا ارزیابی دقیق‌تر شود.

مهرداد لاهوتی عضو فراکسیون مستقلین مجلس نیز با بیان اینکه استیضاح زودهنگام غیر منطقی و دور از انصاف است می‌گوید: وقتی بخواهیم اقدامی انجام دهیم باید خیر و صلاحی در آن اقدام باشد، در حقیقت باید ببینیم آیا استیضاح در این فضای کشور به لحاظ اقتصادی، سیاسی و سایر جوانب، آورده ای برای مردم خواهد داشت یا خیر!؟ بنابراین، طبیعی است که استیضاح اگر به نفع مردم باشد بحثی در آن نیست، اما بنده مطمئنم که این استیضاح ها برای مردم آورده ای نخواهد داشت. استیضاح کنندگان باید به این نکته توجه کنند. به نظر می رسد در این مقطع مطرح کردن بحث استیضاح ها، بحث مردم و منافع آنان را دربر نمی گیرد و اصلا به نفع آنان نیست.

این فقط وکلای ملت نبودند که استیضاح را در مقطع کنونی یک «شوی سیاسی» می‌دانستند بلکه فعالان سیاسی هم با صدای رسا به مخالفت با استیضاح‌های نمایشی پرداختند.

احمد شریف فعال سیاسی و عضو جبهه اصلاحات ایران درباره مطرح شدن موضوع استیضاح وزیران نفت و اقتصاد از سوی برخی از نمایندگان مجلس، گفت: استیضاح در این مدت کم بیشتر به طنز شبیه است. هنوز بیشتر از ۵ ماه از تصدی مسئولیت‌ها نگذشته است، یک وزیر در عرض ۵ ماه به سختی با ساختار وزارتخانه آشنا می شود چه برسد که عملکرد یا خروجی خاصی داشته باشد، وزرا هنوز نتوانسته اند مدیران زیر مجموعه خودشان را انتخاب کنند و معنی ندارد که این مدیران شروع به کار نکرده بخواهند استیضاح شوند.

او با بیان اینکه استیضاح با این شرایط به جز اتلاف وقت در مدیریت کلان جامعه نتیجه دیگری ندارد، تاکید کرد: اینکه یک وزارتخانه را از لحاظ مدیریت کلان دچار چالش کنیم و باعث توقف روند کار شویم اتفاق خاصی نخواهد افتاد. دوستان ما در مجلس باید حوصله به خرج دهند، وزیران حداقل باید فرصت یک ساله در اختیار داشته باشند.

محمد مهاجری یکی دیگر از کنشگران سیاسی است که تحلیلی از این ماجرا ارائه می‌دهد و می‌گوید: مطرح شدن این استیضاح های زودهنگام به نتیجه نخواهد رسید و به رأی عدم اعتماد به وزیران نخواهد انجامید و چه بسا حتی در جلسه علنی نیز مطرح نشود.

مهاجری اظهار داشت: خود نمایندگان امضاء کننده استیضاح نیز می‌دانند که قوه عاقله کشور اجازه نخواهد داد دولتی که کمتر از ۴ ماه در قدرت است به این سرعت تضعیف شود.

او با تأکید بر این‌که همه داستان این نیست که چند نماینده تندرو طرح استیضاحی را امضاء کنند و به دنبال کنار گذاشته شدن یک وزیر و تضعیف دولت باشند، تصریح کرد: باید دنبال اهداف دیگری در پس پرده ظاهری که می بینیم گشت. این موضوع حتما یک پیچیدگی‌های دیگری دارد که لازم است دستگاه‌های امنیتی کشور پشت پرده آن را بکاوند و واقعیت‌های قضیه را منتشر کنند.

به هرحال، وقتی که رئیس مجلس شورای اسلامی به صراحت و از تریبون خانه ملت، کلید خوردن استیضاح در شرایط کنونی را خطا می‌داند مشخص بود که این خط ـ استیضاح ـ محقق نمی‌شود از این رو خبر رسید استیضاحی در هرم سبز بهارستان صورت نمی‌گیرد اما به راستی هدف این جماعت قلیل از پخش سریال حاشیه‌ای استیضاح چه بود؟

هدف از طرح استیضاح زودهنگام چیست؟

سناریو استیضاح با دو رویکرد دنبال می‌شود:

۱- تقابل با وفاق:عده ای معدود می‌خواستند به نام استیضاح و به کام بازی‌های سیاسی برنامه‌های خودشان را اجرایی کنند؛ بالاخره راهبرد این افراد در جریان رأی اعتماد به وزرای کابینه ناکام ماند و تیرشان به سنگ خورد، به همین جهت به استیضاح روی آوردند تا به اصطلاح بتوانند شکست خود را جبران کنند و با ایجاد مانع در مسیر حرکت دولت بی صدایان، مقابل وفاق بایستند و هیاهوی رسانه ای ایجاد کنند.

۲- آدرس غلط به جامعه: همان طور که اذعان شد مطالبه اصلی رهبر انقلاب از نمایندگان همکاری و تعامل با دولت است؛ ایشان پیش از این و در ادوار گذشته مجلس هم با توجه به وظایف سنگن دولت، خواهان همکاری و تعامل بیشتر مجلس با قوه مجریه شده بودند براین اساس کوبیدن بر طلبل استیضاح کاملا برخلاف منویات مقام معظم رهبری و آدرس غلط به جامعه بود.دولت چهاردهم و مجلس دوازدهم برنامه‌های مهمی را باید برای حل مشکلات مردم بررسی کنند، لطفا آدرس غلط ندهید!

لینک کوتاه : https://eghtesad-media.com/?p=2709

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.