الکسی لیخاچف، مدیرعامل شرکت روس اتم روز جمعه ( ۲۸ دی ماه ۱۴۰۳) پس از مذاکرات ایران و روسیه به خبرنگاران حاضر در کرملین گفت: ایران قصد دارد با شرکت هستهای روسی روس اتم در مورد نیروگاههای هسته ای کوچک و نیروگاه های هسته ای بزرگ همکاری کند.
وی گفت: امروز همکاران و شرکای ایرانی ما خواستار توسعه همکاری در زمینه نیروگاههای هستهای کوچک و ایجاد سایت جدید برای نیروگاههای بزرگ شدند.
به گفته لیخاچف، مذاکرات برای ساخت یک نیروگاه بزرگ دیگر در ایران نیز در آینده نزدیک آغاز خواهد شد.
وی افزود: اولین کار (همکاری در زمینه نیروگاه های هسته ای کوچک – TASS) نیاز به تعدیل در سطح توافقات بین دولتی دارد و ما قبلاً پروتکل مربوطه را برای شرکای خود ارسال کرده ایم.
لیخاچف گفت: علاوه بر نیروگاه بوشهر، مذاکرات بسیار جدی و عمیقی نیاز دارد که در آینده نزدیک آن را آغاز خواهیم کرد.
رئیس روس اتم همچنین خبر داد که طی مذاکرات انجام شده، بهره برداری از واحد اول نیروگاه بوشهر در حالت عادی ثبت شد که تاکنون بیش از ۷۰ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده است. همانطور که لیخاچف تاکید کرد، با وجود تحریم ها و فشارها، ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر ادامه دارد.
ساخت نیروگاه بوشهر در جنوب ایران در سال ۱۹۷۵ توسط یک شرکت آلمان غربی آغاز شد، اما در سال ۱۹۷۹ پس از شروع انقلاب اسلامی متوقف شد. در ۲۵ آگوست ۱۹۹۲، روسیه و ایران قراردادی را برای ادامه ساخت کارخانه امضا کردند. در شهریور ۱۳۹۰ اولین واحد برق به شبکه وصل شد و در شهریور ۱۳۹۲ به جمهوری اسلامی انتقال یافت و در آبان ۱۳۹۳ قرارداد ساخت مرحله دوم نیروگاه – دوم و سوم – امضا شد. واحدهای قدرت برنامه ریزی شده است که به ترتیب در سال های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۷ به بهره برداری خواهند رسید.