طی روزهای گذشته گزارشاتی مبنی بر کاهش تامین روغن خام در کارخانجات و کاهش عرضه روغن خوراکی در بازار و فروشگاهها منتشر شد که قیمتها را در بازار دچار نوسان کرد و ۲۰ تا ۳۰ درصد بالاتر از قیمت مصرف کننده معامله میشد. از طرفی نیز پس از رسانه ای شدن خبر خروج شرکت صافولای عربستان از بازار روغن کشورمان رشد قیمت در رابطه با کمبود عرضه و به دنبال آن افزایش قیمت بیشتر شد، اما این تمام ماجرا نبود چرا که با اعلام قیمت های جدید مجدد بازار روغن داغ شد.
پس از انتشار اخباری مبنی بر گرانی و کمبود این محصول در بازار برخی اخبار نیز از بازار نابسامانی خبر میدادند که در بسیاری از فروشگاهها مردم تنها میتوانند دو بطری روغن خریداری کنند اما در همان بازه زمانی نیز بر اساس مشاهدات میدانی خبرگزاری ایسنا در فروشگاهها محدودیتی برای ارائه و عرضه روغن وجود نداشت و خریداران به هر تعدادی که تمایل داشتند میتوانستند روغن خریداری کنند و در همین ماجرا به گفته مسئولان فروشگاهها بسیاری از افراد به تعداد بیش از نیاز نیز خریداری کرده بودند که این سبک از خرید نیز ناشی از ایجاد ترس کمبود این محصول در بازار بود.
در همین بازه زمانی علی فاضلی _ رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی _ مدعی شده بود که هیچ محدودیتی برای عرضه روغن به مردم وجود ندارد، توزیع این محصول طبق روال عادی ادامه دارد و ایجاد هرگونه محدودیت در فروش تخلف محسوب میشود.
کاهش ۳۲ درصدی واردات روغن خام
چندی بعد با منتشر شدن این اخبار محمد مختاریانی _عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن نباتی_ از کاهش ۳۲ درصدی واردات روغن خام در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر داد که کارخانهها برای تولید روغن خوراکی با کمبود مواد اولیه مواجهاند. البته که طی یک هفته با افزایش تولید کارخانجات تولید و شرایط بازار بهبود مییابد.
وی همچنین گفته بود که تا پایان آذر ماه امسال ۵۲۰ هزار تن کاهش واردات روغن نباتی داشتیم این مسئله در توزیع و عرضه روغن نباتی در بازار مصرف تاثیرگذار بوده است. در مقاطعی مجوزهای کمتری برای ثبت سفارش داده شد و در ماههایی نیز شاهد رشد جدی قیمتهای جهانی بودیم و حدود ۳۵ درصد قیمتهای جهانی افزایش یافت که تطبیق قیمت ثبت سفارشها با قیمتهای جهانی زمانبر بود و شرکتهای وارد کننده از این قافله عقب ماندند در کنار تمام این مشکلات تامین ارز نیز در مقاطعی با کندی صورت میگرفت.
مختاریانی گفت: با وجود اینکه قیمت جهانی این کالا ۳۵ درصد رشد داشته اما دولت اخیراً فقط اجازه افزایش میانگین ۱۷ درصدی قیمت آن را داده است.
وی تاکید کرد: انجمن صنایع روغن نباتی برنامهها و پیشنهادهای خود را برای تنظیم بازار روغن اعلام کرده و منتظر تایید و اجرای سریع آن توسط وزارت جهاد کشاورزی است.
نرخ روغن خوراکی برای صنایع و خانوار چقدر شد؟
بر اساس گزارشات، چند روز گذشته بود که قیمت روغن خوراکی افزایش پیدا کرد این افزایش برای صنف و صنعت به میزان ۲۱ درصد و برای انواع مصرف خانوار ۱۵ درصد بود به گونه ای که روغن جامد پنج کیلویی از ۳۲۱ هزار و خردهای به ۳۶۹ هزار و ۷۰۰ و روغن مایعهای یک و نیم لیتری سرخ کردنی و پخت و پز از ۸۱ هزار و۹۰۰ تومان به حدود ۹۵ هزارتومان افزایش یافتند و پس از این تغییر قیمت بود که موجودی برخی از فروشگاهها تامین شد.
روغن مورد نیاز تامین میشود
مسئله مهم این بود که در برخی از فروشگاهها قفسهها پر از روغن بود اما در برخی از فروشگاههای دیگر کمبود روغن خوراکی وجود دارد و بر خلاف سفارش فروشندگان روغن مورد نیاز به آنها ارائه نمیشود که به گفته اکبر فتحی_ معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی_ به صدا و سیما، افزایش تقاضا ناشی از انتشار بعضی از اخبار در روزهای اخیر موجب کمبود این محصول در برخی سطوح عرضه شد در صورتی که هیچ تفاوتی نمیکند این طرف قرارداد با همان ظرفیتی که همکاری میکرد حالا طرف ایرانی با همان ظرفیت ادامه خواهد داد.
ذخیره مناسب انبارهای روغن و ترخیص محصولات از گمرک
وی در پایان تصریح کرد: اطلاعاتی که در سامانه جامع انبارها وجود دارد نشان میدهند که میزان قابل قبولی از روغن را شرکتهای بخش دولتی و خصوصی تامین میکنند که پاسخگوی نیاز کشور است این در حالی است که همزمان ثبت سفارش روغن خام نیز انجام میشود و آن محصولاتی که در بنادر موجود بودند نیز در حال ترخیص هستند و همچنین سفارشاتی که همکاران توسعه بازرگانی انجام دادند تا چند روز آینده به کشور خواهد رسید و عرضه خواهند شد.