• امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 22 January - 2025
0

راه اندازی بازار ارز تجاری منجر به جهش قیمتی نرخ ارز نخواهد شد

  • کد خبر : 1501
  • ۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۹
راه اندازی بازار ارز تجاری منجر به جهش قیمتی نرخ ارز نخواهد شد
معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی گفت: با راه‌اندازی این بازار هیچ‌گونه جهش قابل‌توجهی در قیمت نرخ ارز روی نمی‌دهد.

مجید فلاحی نیا معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی با اشاره به اینکه راه اندازی بازار ارز تجاری باعث ایجاد شفافیت در عرضه و تقاضای ارز می‌شود، گفت: با راه‌اندازی این بازار هیچ‌گونه جهش قابل‌توجهی در قیمت نرخ ارز روی نمی‌دهد. این بازار بر اساس توافق میان صادرکنندگان و واردکنندگان شکل گرفته و نرخ‌ها به مراتب کمتر از نرخ‌های بازار غیررسمی خواهد بود.

وی با اشاره به بند الف ماده ۴۴ قانون بانک مرکزی، گفت: بر اساس این بند قانونی، نظام ارزی کشور شناورِ مدیریت شده است و بانک مرکزی در راستای کمک به حفظ و ارتقای ارزش پول ملی باید بازار ارز را به گونه‌ای مدیریت کند که نوسانات نرخ ارز در این بازار به حداقل ممکن کاهش پیدا کند. بر همین اساس، مدیریت بازار ارز نیازمند یک بازار منسجم ارزی است که بانک مرکزی سعی کرده با راه‌اندازی «بازار ارز تجاری» در مرکز مبادله ارز و طلای ایران به این هدف برسد.

فلاحی‌نیا بیان کرد: انتظار این است با سازوکارهایی که اندیشیده شده، شاهد حضور فعالان اقتصادی، صادرکنندگان، واردکنندگان و بانک‌ها به عنوان کارگزاران در این سامانه باشیم. در این بازار، نرخ‌ها کاملاً بر اساس عرضه و تقاضا و به صورت منصفانه، عملیاتی و کشف می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه برخی از کالاهایی که وابسته به واردات است با نرخ‌های بازار غیر رسمی قیمت گذاری و به دست مصرف کننده می‌رسد بیان کرد: با این ساز و کار شفاف عرضه و تقاضا که در مرکز مبادله ارز و طلای ایران راه‌اندازی شده، فعالان اقتصادی متوجه هستند که نرخ‌ها با رضایت کامل آنها عملیاتی می‌شود و به مراتب کمتر از بازار غیررسمی است.

معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی افزود: اگر به روند قبلی نرخ نیما هم توجه شود در این روند، متناسب با مؤلفه‌های اقتصادی و عرضه‌ای که از سوی صادرکنندگان صورت می‌گرفت، نرخ‌ها تعیین می‌شد. به عنوان مثال در همین سامانه در روز شنبه نرخ به صورت توافقی، عملیاتی شد و شاهد این امر بودیم ارزش دلار که تا قبل از آن حدود ۵۴ هزار تومان بود با یک اختلاف ۱۰ درصدی با قیمت ۵۹ هزار و ۶۰۰ تومان عملیاتی شد.

فلاحی‌نیا با بیان اینکه نمی‌توان منکر تأثیرات تورمی این اقدام بود اما این تأثیرات محدود خواهد بود، خاطرنشان کرد: این تأثیرات در نرخ تورم بسیار محدود خواهد بود. ضمن اینکه کالاهای اساسی همچنان با ارز نیمایی تأمین خواهند شد و هیچ‌گونه تغییری در نرخ‌های تخصیص ارز برای این کالاها ایجاد نخواهد شد. بر این اساس، کالاهایی همچون برنج، نهاده‌های دامی، دانه‌های روغنی و دارو همچنان با نرخ ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان تأمین خواهند شد.

وی با اشاره به اینکه هیچ‌گونه جهش قابل‌توجهی در قیمت نرخ ارز اتفاق نخواهد افتاد، تأکید کرد: بازار ارز جدید بر اساس توافق میان صادرکنندگان و واردکنندگان شکل گرفته و نرخ‌ها به مراتب کمتر از نرخ‌های بازار غیررسمی خواهند بود. همچنین بر اساس معاملاتی که کاملاً توافقی است، شاهد افزایش عرضه ارز خواهیم بود.

معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی خاطرنشان کرد: از آغاز اجرای این سیاست‌ها، بازار ارز با افزایش عرضه و مدیریت بهتر تقاضا روبه‌رو خواهد شد که به ثبات بیشتر این بازار کمک می‌کند.

فلاحی‌نیا مهمترین عامل برگشت ارز را قیمت آن عنوان کرد و گفت: زمانی که در این سازوکار جدید، نرخ‌های توافقی عملیاتی می‌شود، حتماً صادرکنندگان ارز خود را به این سامانه می‌آورند و نیازی به اقدامات دستوری نیست. چون صادرکنندگان هم مانند سایر فعالان اقتصادی به ریال و سرمایه در گردش خود نیاز دارند.

وی ابراز امیدواری کرد با راه اندازی بازار توافقی ارز شاهد تقویت عرضه ارز و مدیریت بهتر تقاضای ارز در بازار ارزی کشور باشیم.

معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی در پایان بیان کرد: سیاست‌های جدید ارزی به‌ویژه با توجه به سامان‌دهی بهتر بازار ارز و ایجاد شفافیت در معاملات، می‌تواند تأثیرات مثبتی در کاهش نوسانات ارزی و بهبود شرایط اقتصادی کشور داشته باشد.

لینک کوتاه : https://eghtesad-media.com/?p=1501

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.