به گزارش اقتصاد مدیا، ترامپ در سال 2018 آمریکا را به طور غیرواقعی از توافق موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک که ایران با شش قدرت جهانی چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس و آمریکا منعقد کرده بود، خارج کرد. در این توافق که به برجام مرسوم است ایران در قبال تخفیفهای بسیار پذیرفت که محدودیتها و بازرسیهای بیسابقهای در مورد برنامه هستهای خود اعمال کند.
در آن زمان ترامپ بر این عقیده بود که برجام قرارداد مناسب و بازدارندهای نیست و فقط با فشار حداکثری میتوان ایران را از دستیابی به سلاح هستهای باز داشت. بر همین اساس در بدو ورود به کاخ سفید برجام را لغو و یکجانبه از آن خارج شد.
اما رویکرد ترامپ در دوباره به قدرت رسیدن در سال 2025 در قبال ایران چیست؟ منابعی ناشناس به روزنامه فایننشال تایمز گفتند که رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا مایل است قبل از هر تلاشی برای اعمال فشار بر ایران، ابتدا دیپلماسی با تهران را امتحان کند.
این مساله با توجه به صحبتهای اخیر ترامپ میتواند سیگنال مثبتی به تهران باشد. ترامپ در آخرین سخنرانی خود که عصر پنج شنبه پخش شده بود گفته بود که توافق هستهای جدید با ایران ممکن است، اگرچه جزئیات هر توافقی باید با دقت مورد مذاکره قرار گیرد. تنها چیزی که در مورد ایران گفتهام و میخواهم، آن است که آنها کشور بزرگی داشته باشند، آنها پتانسیل بالایی دارند و مردم شگفتانگیزی هستند، تنها چیزی که در مورد ایران گفتم این است که آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند.
از سوی دیگر ترامپ، استیو ویتکاف، فرستاده خاورمیانه خود را به عنوان فرد اصلی برای تلاشهای دیپلماتیک دولتش در قبال ایران منصوب خواهد کرد. ویتکافی که در حال حاضر به عنوان یک مقام ارشد ترامپ در امور خاورمیانه ایفای نقش می کند و در مذاکرات تحت دولت بایدن که منجر به آتش بس در نوار محاصره شده غزه در ازای آزادی چندین گروگان اسرائیلی شد که از زمان تشکیل حماس در اسارت به سر می بردند، ایفای نقش می کند.
همه این موارد به اضافه میانجیگری عمان و نشستهای مقامات ایرانی و آمریکایی در این کشور نشان میدهد که ترامپ در دور جدید دیپلماسی را برگزیده است و اخبار رسیده و مشاهدات علاقه ترامپ به مذاکره با ایران برای دستیابی به یک توافق جامع را بیشتر نمایان میکند.