• امروز : شنبه, ۴ اسفند , ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 22 February - 2025
3

دهقان شو؛ کاهش هوشمند واسطه ها و افزایش رفاه کشاورزان با مدل اولین تعاونی پلتفرم ایران

  • کد خبر : 6833
  • ۰۴ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۶
دهقان شو؛ کاهش هوشمند واسطه ها و افزایش رفاه کشاورزان با مدل اولین تعاونی پلتفرم ایران
دنیایی که فناوری هر روز روش‌های سنتی را متحول می‌کند، کشاورزی نیز به نقطه‌ای رسیده که دیگر نمی‌توان آن را بدون ابزارهای هوشمند و مدل‌های نوین مدیریتی تصور کرد. «دهقان شو»، اولین تعاونی پلتفرمی ایران، پلی میان کشاورزی سنتی و آینده‌ای دیجیتال است تا کشاورزان، کسب‌وکارها و فعالان این حوزه را در یک اکوسیستم هوشمند گرد هم آورد.

به گزارش اقتصاد مدیا، اقتصاد دیجیتال در عرصه‌های مختلف، بسترهای جدیدی برای رشد و توسعه کسب‌وکارها فراهم کرده , در این میان، کشاورزی به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی کشور، همواره نیازمند این نوآوری بوده است و تعاونی های نسل جدید یا پلتفرمی(سکو) به عنوان مدلی خلاقانه می توانند نقش بسیار مهمی در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی ایفا نمایند.

برای بررسی دقیق‌تر این طرح و اهداف آن گفت‌وگویی با علیرضا امیرحسینی ایده‌پرداز و بنیانگذار اولین تعاونی پلتفرم ایران انجام داده‌ایم که شرح آن را می خوانید:

ایده‌ای که از دل مشکلات کشاورزان جوانه زد

ایده «دهقان شو» چگونه شکل گرفت و چه ضرورتی برای ایجاد آن احساس کردید؟

امیرحسینی: یکی از چالش‌های اساسی کشاورزی کشور، نبود شبکه ارتباطی منسجم میان کشاورزان و بازار مصرف است و به دنبال ان است همه فعالان حوزه کشاورزی را در یک اکوسیستم یکپارچه گرد هم آورد.

 تفاوت «دهقان شو» با سایر استارت‌آپ‌های کشاورزی در چیست؟

بنیانگذار اولین تعاونی پلتفرم ایران: این مدل نوین کسب و کار، کاهش هزینه ها و منفعت اجتماعی(جمعی) را بر منافع فردی یا سازمانی ارجح می داند و در ابتدا راه اندازی از کمک دولت ها بهرمند می شوند تا در بستری درآمدهای خود را به صورت شفاف هزینه می کند.

دهقان شو

تعاونی پلتفرم؛ الگویی جدید در توسعه کشاورزی

 چرا مدل تعاونی را برای این پلتفرم انتخاب کردید؟

امیرحسینی: سامانه های موجود عمدتاً واسطه‌ای میان تولیدکنندگان و مصرف‌کننده هستند، اما در دهقان شو، کشاورزان و سایر اعضای زنجیره تأمین ، به‌عنوان سهامداران مجازی این تعاونی محسوب می‌شوند و این مدل، علاوه بر افزایش اعتماد، باعث ایجاد انگیزه برای همکاری بیشتر میان اعضا و بهبود بهره‌وری خواهد شد.

 آیا نمونه‌های موفقی از این مدل در کشورهای دیگر وجود دارد؟

حسینی: بله، کشورهایی مانند هلند و کانادا از سال‌ها پیش مدل‌های تعاونی پلتفرمی را در بخش کشاورزی پیاده‌سازی کرده‌اند و نتایج مثبتی به دست آورده‌اند. این مدل به کشاورزان قدرت بیشتری برای تصمیم‌گیری درباره قیمت‌گذاری، تأمین نهاده‌ها و حتی بازاریابی محصولات می‌دهد.

خدمات و امکانات دهقان شو

دهقان شو دقیقاً چه خدماتی ارائه خواهد کرد؟

امیرحسینی: دهقان شو در چند حوزه اصلی شامل ایجاد بازار هوشمند محصولات کشاورزی یا آموزش و توانمندسازی بهره برداران فعالیت خواهد کرد که در مرحله اول بازار آنلاین محصولات است.

در هوشمندسازی نیاز بازار هر منطقه ، کشاورزان می‌توانند محصولات خود را بدون واسطه به ذینفعان خود به فروش برسانند که این مهم باعث کاهش هزینه‌های واسطه‌گری و کاهش دورریز محصولات کشاورزی و افزایش درآمد آن‌ها می‌شود.

دسترسی به خدمات مشاوره‌ای و آموزش و توانمندسازی متخصصان حوزه کشاورزی می‌توانند در دهقان شو مشاوره‌های فنی و بازاریابی ارائه دهند و کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی برای افزایش دانش کشاورزان در زمینه‌های مختلف کشاورزی و تصمیم‌گیری آگاهانه بر اساس داده‌های دقیق با هدف بهره‌وری بالاتر و بهبود محصولات کشاورزی، ارائه خواهد شد.

چالش‌ها و آینده پیش روی دهقان شو

 با چه چالش‌هایی در مسیر راه‌اندازی این پلتفرم مواجه هستید؟

ایده پرداز دهقان شو : یکی از مهم‌ترین چالش‌ها، فرهنگ‌سازی و جلب اعتماد کشاورزان برای استفاده از فناوری‌های نوین است. بسیاری از کشاورزان هنوز روش‌های سنتی را ترجیح می‌دهند و تغییر این رویکرد نیازمند آموزش و آگاهی‌بخشی گسترده است.

 آیا زیرساخت‌های کشور برای اجرای این طرح آماده است؟

امیرحسینی: زیرساخت‌های دیجیتالی در برخی مناطق روستایی کشور هنوز به حد مطلوب نرسیده است که می‌تواند مانعی برای استفاده گسترده از این پلتفرم باشد. حمایت دولت از توسعه اینترنت روستایی از جمله اقداماتی است که می‌تواند تأثیر بسزایی در موفقیت این طرح داشته باشد.

چالش‌ها و آینده پیش روی دهقان شو

چه انتظاری از مسئولان و کشاورزان برای حمایت از این طرح دارید؟

بنیانگذار اولین تعاونی پلتفرم ایران: در حال حاضر این پروژه نیازمند تأمین اعتبارات مالی اولیه و حمایت دولت برای تسریع در پیاده‌سازی آن است تا در استان مرکزی به صورت پایلوت اجرایی شود از سوی دیگر، می بایست با خلاقیت اعتماد کشاورزان را به فناوری‌های نوین جلب کنیم و به رشد آن ها با مشارکت فعال در این طرح،کمک شود.

حمایت کمیسیون کشاورزی مجلس از طرح های نواورانه و تحول افرین در بخش کشاورزی

حجت‌الاسلام محمد سبزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی هم در این رابطه با تأکید بر اهمیت نوآوری در بخش کشاورزی، از طرح اولین تعاونی پلتفرم ایران«دهقان شو» به‌عنوان گامی مثبت در راستای توسعه پایدار و حمایت از تولیدکنندگان یاد کرد.

وی افزود: مجلس همواره حامی طرح‌هایی بوده که بتوانند با ایجاد ارزش افزوده، کشاورزان را توانمند کرده و واسطه‌های غیرضروری را حذف کنند. پلتفرم‌هایی مانند دهقان شو می‌توانند به تنظیم بهتر بازار، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید و توزیع کمک کنند.

وی با اشاره به نقش این طرح در توسعه روستاها و جلوگیری از مهاجرت بی‌رویه کشاورزان به شهرها افزود: کشاورزی همچنان یکی از پایه‌های اصلی و مردمی‌ترین بخش اقتصادی کشور است و ورود فناوری‌های نوین به این حوزه، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. حمایت از چنین ابتکاراتی، راهی برای افزایش درآمد کشاورزان و ایجاد اشتغال پایدار خواهد بود و کمیسون کشاورزی مجلس از طریق قوانین حمایتی و تسهیل تأمین اعتبارات، آماده همکاری در این زمینه است.

سبزی با اشاره به لزوم حمایت دولت از این طرح دانش بنیان گفت: برای اجرای موفق این طرح، نیاز به حمایت از تعاونی پلتفرم دهقان شو و همکاری جدی دولت و اتحادیه های صنفی وجود دارد و در این میان زیرساخت‌های دیجیتالی باید توسعه یابند و آموزش‌های لازم به کشاورزان ارائه شود تا بتوانند از این فرصت‌ها به بهترین نحو بهره ببرند. در مجلس، ما از چنین ایده‌هایی استقبال می‌کنیم و پیگیر تأمین حمایت‌های لازم برای اجرای آن خواهیم بود.

دهقان شو؛ فرصتی برای تحول کشاورزی و افزایش بهره‌وری

علیرضا طهماسبی، مدیر جهاد کشاورزی ساوه هم درباره “دهقان شو” گفت: این تعاونی پلتفرم با ارائه ایده‌ای نو، دریچه جدیدی را به روی کاربران خود می‌گشاید. علاوه بر تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان، تمامی کاربران در این فضا می‌توانند سهمی از سود حاصل شده را دریافت کنند.

وی به امتیاز ویژه این طرح در مقایسه با دیگر پروژه‌های مشابه اشاره کرد و افزود: تفاوت اساسی دهقان شو با دیگر طرح‌ها، تعریف نقش‌های متنوع و ایجاد فرصت برای متخصصان حوزه کشاورزی، تأمین‌کنندگان تجهیزات و نهاده‌های تولید، ارائه‌دهندگان خدمات مرتبط و دیگر فعالان این بخش است.

مدیر جهاد کشاورزی ساوه یادآور شد: این مدل می‌تواند علاوه بر ایجاد دسترسی عادلانه به فرصت‌های تخصصی و افزایش درآمد گروه‌های مذکور، موجب هوشمندسازی بازار، افزایش ضریب نفوذ دانش در کشاورزی، ورود تکنولوژی به این بخش و گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن و بهره‌ور شود.

مدیر جهاد کشاورزی ساوه همچنین از نشست اخیر خود با امیر حسینی، ایده‌پرداز این طرح ملی، به همراه روسا و کارشناسان ادارات مختلف خبر داد و گفت: در طی جلسات متعدد این طرح نقد و بررسی شد و در نهایت پیاده‌سازی چنین پروژه‌ای را به نفع بخش کشاورزی کشور و امتیازی برای حاکمیت در جهت تنظیم روابط، مدیریت تولیدات و تأمین امنیت غذایی ارزیابی کردیم.

به گفته طهماسبی، تعاونی پلتفرم”دهقان شو” می‌تواند الگویی نوین برای کشاورزی کشور باشد که با حمایت‌های لازم، بستر مناسبی برای توسعه پایدار این بخش مهم اقتصادی فراهم خواهد کرد.

لینک کوتاه : https://eghtesad-media.com/?p=6833

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.