به گزارش اقتصاد مدیا، ترامپ در روزهای گذشته گفته که ایالات متحده به ارسال کمکهای مالی به اوکراین ادامه خواهد داد، اما او میخواهد از ثروت معدنی این کشور به میزان 500 میلیارد دلار استفاده کند که بسیار فراتر از کمکهای پرداخت شده یا تخصیص شده در زمان جنگ توسط ایالات متحده است.
پیشنویس توافق ارائه شده نشان میدهد که ترامپ به دنبال مالکیت 50 درصدی سپردههای «خاکی کمیاب» اوکراین است.
ترامپ در روزهای سهشنبه و چهارشنبه گذشته بر این مساله پافشاری کرده است و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را به دلیل به تعویق انداختن انتخابات تحت حکومت نظامی پس از مقصر دانستن اوکراین و متحدان ناتو در حمله روسیه به اوکراین، دیکتاتور خواند. این اظهارات پس از نشست جنجالی در مورد جنگ در اوایل هفته گذشته با مقامات روسیه و ایالات متحده در عربستان سعودی – بدون دخالت اوکراین یا اروپا بیان شد. این معامله اکنون از روی میز خارج شده است، اما گزارش شده که کیف در حال تهیه پیش نویس پیشنهادی متقابل با تمرکز بیشتر بر تضمینهای امنیتی است.
ایده استفاده از مواد معدنی اوکراین در توافق صلح به عنوان بخشی از طرح پیروزی این کشور که در ماه اکتبر رونمایی شد، آغاز شد و همچنین بخشی از یک طرح بازسازی بزرگتر و الحاق اتحادیه اروپا به نام طرح اوکراین است. گزارش ها حاکی از آن است که کی یف امضای چنین توافقی با ایالات متحده را برای اجرای آن در دولت ترامپ به تاخیر انداخته.
اوکراین با توجه به وسعت بزرگ خود دارای ثروت معدنی فراوانی است. با این حال، خاکهای کمیاب در کانون توجه قرار ندارند، زیرا این کشور در واقع هیچ گونه خاک کمیابی تولید نمیکند. داده های مربوط به ذخایر آنها در اوکراین نیز اندک است و سازمان زمین شناسی ایالات متحده تنها ذخایر شناخته شده یکی از 17 عنصر خاکی کمیاب – اسکاندیم را فهرست می کند.
این کشور 2 درصد برم را در سرتاسر جهان تولید میکند که به عنوان یک بازدارنده شعله استفاده میشود. همچنین 1.3 درصد از ایلمنیت جهانی، کنسانتره معدنی تیتانیوم مورد استفاده در تولید تیتانیوم، و 1.2 درصد از ذخایر شناخته شده رنگدانه تیتانیوم (شایع ترین نوع ذخایر) را در خود جای داده است.
تیتانیوم به دلیل کاربردهای نظامی یک ماده معدنی استراتژیک است. همین امر در مورد گالیوم که اوکراین قبل از جنگ تولید میکرد و در نیمه هادیها و کاربردهای زیست پزشکی نیز استفاده میشود، صادق است.
همچنین تولید آلومینا و منگنز که دو عامل در تولید فولاد و آلومینیوم هستند، به دلیل جنگ متوقف شده است. تولید مواد معدنی سنتی بیشتر از اوکراین شامل 1.7 درصد از سنگ آهن جهان، 0.5 درصد از آهن خام و 2.2 درصد از ذغال سنگ نارس آن است. علاوه بر این، اوکراین در بین 8 ذخایر جهانی جیوه قرار دارد و دارای ذخایر گارنت، ساینده و سنگ قیمتی است.
اوکراین 0.4 درصد از خشکیهای جهان را تشکیل میدهد و حدود 0.17 درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی در سال 2023 (0.21 درصد قبل از جنگ) را به خود اختصاص داده است.
حال در حال روشن شدن است که چرا ترامپ از طریق گفتگوی با پوتین سعی در تحت فشار قرار دادن اوکراین دارد.