به گزارش اقتصاد مدیا، اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران تصریح کرد: براساس اطلاعیهای که از اواخر آذر ماه منتشر شده بود قرار بر این بود که اختیاری بودن معاملات در سامانه نیما تا یکم بهمن ادامه پیدا کند و از امروز دوشنبه تمام صادرکندگان که قبلا ارز صادراتی را در سامانه نیما عرضه و نسبت به رفع تعهدات خود اقدام میکردند باید عرضه ارز را به بازار ارز تجاری منتقل دهند. همچنین کسانی که از طریق سامانه نیما خرید ارز را انجام میدادند از امروز باید از بازار ارز تجاریِ مرکز مبادله نسبت به خرید ارز اقدام کنند.
وی ادامه داد: امروز سامانه نیما متوقف میشود و تمام معاملات ارز در کشور صرفا از طریق مرکز مبادله و بازار ارز تجاری صورت میگیرد.
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در پاسخ به این سوال که با حذف سامانه نیما چه میزان معاملات ارز وارد بازار ارز تجاری خواهد شد، گفت: بانک مرکزی از ابتدای فروردین 1403 تا به امروز 55.5 میلیارد دلار برای نیازهای وارداتی ارز تامین کرده که از این میزان حدود 11.5 میلیارد دلار متعلق به کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی بود که با نرخ 28 هزار و 500 تومان عرضه میشود که خارج از مکانیسم بازار ارز تجاری بوده است.
بالسینی افزود: مابقی معاملات شامل حدود 43 میلیارد دلار واردات کالاهای تجاری و بازرگانی و همچنین حدود 1.1 میلیارد دلار بخش خدمات از طریق بازار ارز تجاری در مرکز مبادله امکان معامله دارد. بنابراین اگر قرار بود از ابتدای سال 1403 تا امروز این میزان ارز صرفا از ارز تجاری انجام میشد این عدد به بیش از 44 میلیارد دلار میرسید. به عبارت دیگر 80 درصد معاملات ارز وارد بازار ارز تجاری میشد و از این به بعد 80 درصد معاملات ارزی در بازار ارز تجاری انجام میشود.
وی درباره میزان معاملات انجام شده در بازار ارز تجاری تاکید کرد: از سوم آذر ماه که معاملات به صورت رسمی در بازار ارز تجاری آغاز شده تا به امروز یک میلیارد و 145 میلیون دلار معامله در این بازار صورت گرفته است.
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اشاره به تقاضا برای ارزهای مختلف در بازار ارز تجاری اظهار داشت: در بازار ارز تجاری انواع ارزها و نمادها در حال معامله است و بیشترین تقاضا برای معامله برای دلار، یورو، درهم و یوان بوده است. همچنین بیشترین معاملهای که در بازار ارز تجاری انجام شده، در روز 24 دی ماه به مبلغ 120 میلیون دلار در یک روز بوده و 120 میلیون دلار بالاترین سقف معاملاتی بودهاست.
بالسینی درباره مقایسه عمق بازار ارز تجاری و سامانه نیما گفت: تقریبا 12.5 درصد معاملات ارزی به صورت توافقی و ارز اشخاص انجام میشد که این میزان معاملات هم به بازار ارز تجاری اضافه می شود و قطعا عمق و حجم معاملات در بازار ارز تجاری بیشتر از نیما خواهد بود.