دبیر هیات جذب و هیات ممیزه دانشگاه صنعتی شریف از انتخاب و معرفی اساتید نمونه این دانشگاه پس از وقفهای سه ساله خبر داد.
دانشگاههای کشور هر ساله اساتیدی را به عنوان استاد ممتاز خود معرفی میکنند و شریف به عنوان دانشگاهی صنعتی که مسئولیت تربیت نیروی متخصص و ماهر را بر عهده دارد نیز هر ساله اقدام به این کار میکند و در همین راستا هفته آینده، سه استاد ممتاز خود را معرفی خواهد کرد.
به همین مناسبت، گفتوگویی با سعید بهزادیپور دبیر هیات جذب دانشگاه صنعتی شریف در خصوص معیارهای این انتخاب و فرآیندهای آن انجام دادیم که در ادامه میآید.
وی که خود، استاد مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف است، گفت: استاد ممتاز اصولا بالاترین مرتبه علمی استاد دانشگاه است که در واقع بالاتر از مرتبه استادی قرار میگیرد
وی بیان کرد: بر اساس شیوهنامه مصوب هیات امنای دانشگاهها، هر کدام از دانشگاهها هر سال یک نفر را به عنوان استاد ممتاز خود معرفی میکند، این روند در دانشگاه صنعتی شریف برای چند سالی متوقف شده بود، چون شیوهنامه مربوطه در حال اصلاح بود، بعد از انجام اصلاحات لازم هم اکنون دانشگاه اقدام به انتخاب استاد ممتاز خود کرده است و برای سه سال اخیر (۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳) سه استاد ممتاز که همگی از اساتید مهندسی هستند را انتخاب کرده است و طی مراسمی این اساتید معرفی و تجلیل خواهند شد.
دبیر هیات جذب صنعتی شریف گفت: معیارهای انتخاب استاد ممتاز نسبتا سختگیرانه است؛ معیار نخست این است که بایستی ۱۰ سال از مرتبه استادی فرد گذشته باشد، حداقل ۱۰ دانشجوی دکتری را تربیت کرده باشد، حسن شهرت اخلاقی و حرفهای لازم را دارا باشد و الگوی رفتاری و علمی برای سایر اساتید باشد.
وی اضافه کرد: همچنین بایستی انتشارات علمی در مجلات دست اول داشته باشد، جزو ۱۰ درصد شاخص هرش در پایگاه استنادی اسکوپوس باشد (اسکوپوس پایگاهی است که عملکرد پژوهشی و انتشارات علمی افراد رو در سطح دنیا فهرست میکند و امتیاز دهی میکند)، کتاب تالیفی داشته باشند، با جامعه و صنعت در ارتباط باشد یا اگر در حوزههای صنعتی فعال است ارتباط با صنعت ملی داشته باشد.
بهزادیپور اظهار داشت: افزون بر این، استاد ممتاز انتخابی حداقل یک جایزه ملی دریافت کرده باشد و فعالیتهای دیگری که نشاندهنده مرجعیت علمی آنها باشد به عنوان مثال دبیری همایشهای ملی یا بینالمللی سخنران کلیدی در همایشها را در کارنامه خود داشته باشد. علاوه بر این صاحب کرسی پژوهشی از طرف صندوق بنیاد علم ایران که در گذشته صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران بود را در رزومه خود داشته باشد یا اینکه سردبیر مجلات تخصصی در حوزه خود باشد، جزو دانشمندان یک درصد برتر به انتخاب پایگاه WOS باشد.
دبیر هیات جذب دانشگاه شریف گفت: آنچه به آنها اشاره شد همه شاخصهای مرجعیت علمی است که استاد ممتاز بایستی حداقل برخی از اینها را دارا باشد. این معیارها توسط کمیتهای که منتخب هیات ممیزه دانشگاه صنعتی شریف است سالانه بررسی و فرد منتخب توسط این کمیته پس از تایید، معرفی میشود.
وی توضیح داد: منظور از ارتباط با جامعه و صنعت این است که استاد از تخصص خود برای حل مسائل جامعه استفاده کند و مصداق آن برای رشتههای مهندسی، حل مسائل صنعت ملی کشور است و این جزو معیارهای کلیدی است و چنانچه استاد این ارتباط را نداشته باشد نمیتواند به عنوان استاد ممتاز معرفی شود البته این موضوع ارتباط با صنعت ممکن است برای برخی از رشتهها معنا نداشته باشد.